Basenji je pozoren, energicen in prisrcen kuža, ki je sploh kot mladic neumoren pri igri.
Ponavadi je zadržan do tujih ljudi in psov, zato je vedno potrebna pozornost lastnika pri srecevanju z njimi. Kadar sreca tujega psa je lahko zelo glasen (renci), še posebej ce je to predstavnik iste pasme, zato je odgovornost lastnika, da svojega psa pozna in pravocasno prepreci stopnjevanje. Vse to ne pomeni, da se ne more družit z drugimi psi, seveda ne, le vecina rabi nekaj skupnega casa, sprehoda, da se sprostijo in zacnejo z normalno igro.
V nasprotju s tujci, se na svojega lastnika in ostale clane »krdela« zelo mocno naveže. S tistim clovekom, ki ga vzame za alfo, ustvari posebno vez, ki je mocna in iskrena. Takemu lastniku je predan, pokoren in je najbolj srecen ce mu lahko sledi povsod. Poznanega cloveka bo vedno veselo pozdravil in ga z vztrajnim praskanjem po nogi ali roki prosil za božanje. Je potrpežljiv do otrok, vendar pa to vsekakor ni pes, ki bo pustil da majhni otroci tekajo za njim, se valjajo po njem in ga vlecejo za uhlje in rep. V takem primeru lahko kaj hitro pokaže zobe. Najbolje se pocuti s starejšimi otroki, ki že vedo kako ravnati z njim in se mu tudi znajo sami postaviti po robu, ko je to potrebno. Spušcanje s povodca je zaradi mocnega lovskega nagona (lovi z vidom in vohom), radovedne narave in lovljenja vseh hitreje premikajocih se predmetov, ki mu prekrižajo pot, zelo tvegano. Tudi vsaka odprta vrata stanovanja, kleti, omaric ipd. bo opazil in izkoristil za raziskovanje, zato ga je priporocljivo imeti ves cas pod nadzorom. Ker nima nikakršnega obcutka za promet in mu avtomobili, kolesarji itd. predstavljajo priložnost za zabavo (lovljenje) ga je na prometnih obmocjih vedno potrebno imeti na povodcu. Najpogostejši vzrok smrti pri basenjijih, poleg starosti, so namrec prometne nesrece. Iz naslova lovskega nagona mu tudi ni ravno za zaupati okoli ne-pasjih ljubljenckov. Z domacimi mackami lahko popolnoma v redu shaja, vendar pa mu bodo tuje še vedno predstavljale plen.
Basenji ne mara mokrote, zato se ob deževnem vremenu najraje cel dan nebi premaknil iz stanovanja. Tudi potreba takrat lahko pocaka. Kadar je trava mokra, po njej zapleše kot mala baletka, hitro opravi potrebo in odhiti nazaj na suho ali pa še raje potrebo opravi kar na plocniku. Ne rece se mu zastonj, da je bolj macka kot pes. Kadar je moker ali umazan se kot macka zliže do suhega/cistega. Podobno kot macka tudi basenji pri igri intenzivno uporablja sprednje tacke, prav tako jih uporablja za cišcenje oci in obraza.
Najbolj na svetu obožuje soncenje. Poleti bo kljub vrocini z veseljem ležal na balkonu na žgocem soncu ali pa se premikal po stanovanju skupaj s soncnimi žarki, ki bodo posvetili skozi okno. Pozimi bo soncenje zamenjal s stiskanjem ob vroc radiator ali poležavanjem pred kaminom.
Ker ima rad vse pod nadzorom si za dnevne rezidence rad izbere prostore, ki so cim višje, naslonjala sedežnih garnitur, okenske police itd.
Je zelo požrešen, zato je pospravljanje hrane z miz in s pultov obvezno. V njegovi glavi je najboljši kraj za kakršno koli hrano, njegov želodec. Nikoli nobene hrane ne zakoplje za kasneje. Je prakticno vsejed, obožuje tudi mlecne izdelke, sadje in kuhano zelenjavo. Po okusni hrani vedno sledi ritual brisanja gobcka ob preproge ali pohištvo.
Basenji je zelo inteligenten, trmast in ima lastno voljo, zato je med težjimi pasmami za šolanje. Ima odlicen spomin in se hitro uci, vendar pa kljub temu ne bo vedno izpolnil vašega ukaza, še zlasti, ce se mu bo zdel nesmiselen, bo imel po njegovem mnenju tisti trenutek kakšno bolj pomembno opravilo oz. se mu bo zdelo, da se mu izpolnitev vašega ukaza enostavno pac ne splaca. Ena najljubših zabav za basenjija je unicevanje plišastih igrac, kartonastih rolic od wc papirja in cefranje paprinatih robckov. Še poseben užitek je, ce so slednji že uporabljeni, takrat se kakšen kos tudi poje. Na svojih ljubih prostorih, kar so pretežno kavci in postelje, najpogosteje spi zvit v klopcic. Prav tako se vam bo vedno pridružil pred televizijo ali racunalnikom, v vašem narocju. Basenji je najbolj srecen ce lahko ponoci spi skupaj s svojim lastnikom, seveda obvezno pod odejo. Za razliko od vecine drugih psov basenji zjutraj vstaja z lastnikom in nikoli prej, kaj šele da bi ga budil za jutranji sprehod. Vedno potrebuje popolno vkljucitev v družino, saj se pocuti kot enakovredni clan in lahko ob zapostavljanju postane nesrecen in destruktiven.
Basenji vsekakor ni primeren za vsakega pasjega ljubitelja. Njegova posebna narava lastniku vsakodnevno postavlja izzive in ga preizkuša, a ce nam ga uspe razumeti in uspešno sodelovati z njim ugotovimo, da je to izredno custven, predan in ljubec kuža, ki nam v življenju lahko da veliko vec kot marsikateri drugi. Tisti ljudje, ki se resnicno ujamemo s to pasmo, radi vedno znova zatrdimo: "Enkrat basenji, vedno basenji!"