Basenji je majhen oz. srednje velik pes, atletske a elegantne postave. Standard predpisuje idealno višino in težo, za samice 40 cm in 9,5 kg, za samce pa 43 cm in 11 kg vendar v realnosti višina varira, pri psicah med 38 in 43cm in samcih med 42 in 46cm. Zaželjena je kvadratna oblika telesa, se pravi da je dolg toliko kot je visok. Ima graciozno, samozavestno hojo, podobno konju v kasu, galop z dvojnim pospeškom ter eleganten vrat in ravno hrbtno linijo.
Znacilni so pokoncni uhlji in nagubano celo, ki je še posebej izrazito pri mladicih, ki skupaj s temno rjavimi ocmi, mandljaste oblike daje videz velike zaskrbljenosti.
Ima enkrat ali dvakrat na hrbet zavit rep, ki ga ob polni hitrosti razvije in si z njim pomaga pri teku. Ravno tako ga razvije, ko je sprošcen ali ko ga je strah.
Ima kratko, prijetno mehko dlako, ki pa je ponavadi po sredini hrbta od vratu pa do repa, rahlo daljša. Te dlake pogosto ob vznemirjenju, presenecenju ali jezi, naježi - naredi greben. Pri FCI so priznane 4 barvne razlicice: rjavo/bela, trikolor, crno/bela in brindle (temno rjave proge na svetlejše rjavi podlagi). Bela barva je neglede na barvno razlicico obvezna na šapah, prsih in konici repa. Na obrazu, vratu in nogah je kolicina beline poljubna, a na telesu vsekakor ne sme prevladovati.