ANANSI

Basenji

   
         
 
 
         
 

BASENJI

FCI uvrstitev: 5. skupina – špici in pratipski psi
oddelek 6. – psi primitivnega tipa
brez delovnega izpita

ZGODOVINA PASME
Beseda "basenji" v jeziku pigmejcev pomeni "majhna divja stvar iz grmovja". Njihova domovina je Centralna Afrika, kjer so tisocletja živeli, v tesnem stiku z domorodnimi plemeni. Obicajno so živeli kot neodvisno krdelo blizu vasi in, glede na kulturo posameznega plemena, sodelovali z ljudmi. Tudi njihova reprodukcija je na tisoce let potekala brez posebnega vm ešavanja ljudi, zato je pasma ostala zelo izvirna. Domorodci so jih in jih še vedno uporabljajo za pomoc pri lovu.
Tocen cas izvora pasme ni povsem jasen. Najnovejše DNK raziskave so pokazale, da se je najbljižji prednik Basenjija odcepil od skupnega prednika z volkom, 12.100 let nazaj, kar ga uvršca med eno najstarejših pasem psov na svetu. Prvi psi, podobnega tipa, so bili upodobljeni na starih egipcanskih grafikah 3200 - 3000 let p.n.š. Prikazani so kot hišni psi, sedeci ob ali pod stolom svojega gospodarja ter kot spremljevalci na lovu. Prvi psi identicnega videza današnjih Basenjijev, so upodobljeni na nagrobnikih in stenah iz casa Faraonske IV. dinastije, 2613 - 2494 p.n.š. V zapisih poleg slik je ta pes opisan kot pes, ki se premika zelo potiho, nima pasjega vonja in se umiva kot macka. Zaradi teh lastnosti je bil tudi visoko cenjen pri civiliziranih ljudstvih. Pasma Basenji, kot jo poznamo danes pa se je z adaptacijo na življenje v Afriškem pragozdu vzpostavila 4.000 do 2.000 let nazaj.
Od propada egipcanske civilizacije pa do sredine 19. stoletja, so basenjiji zbledeli v popolno pozabo, ceprav je ocitno, da so globoko v centralni Afriki, stran od civilizacije, ostali ohranjeni. V drugi polovici 19.stol. so jih raziskovalci "temnega kontinenta" prvic opazili, kot spremljevalce številnih tamkajšnih plemen. Dobili so tudi razlicna imena: Kongo terier, Bongo, Nyam-Nyam in Zande psi. Prvi uradni uvoz Basenjijev iz Konga v Evropo se je zgodil šele leta 1936, ko so bili v Anglijo pripeljani prve trije predstavniki. Od takrat pa do leta 2013, ko so rodovno knjigo po vsej vrjetnosti dokoncno zaprli za divje predstavnike, so z razlicnimi projekti in odpravami v Evropo in Ameriko skupno pripeljali 60 psov. Kljub zacetnim poginom, so vzreditelji uspeli izboljšati pasmo samo s preživelimi psi ter novimi uvozi in tako križanje z drugimi pasmami nikoli ni bilo potrebno.
Standard mednarodne kinološke zveze FCI za Basenji pasmo, je bil uradno sprejet leta 1964. S tem so Basenjije uvrstili v 5 FCI skupino, kamor sodijo špici in pratipski psi, v oddelek psov primitivnega tipa, brez delovnega izpita.
V Slovenijo so bili prvi Basenjiji pripeljani leta 1998 s Hrvaške, prvo Slovensko leglo pa je bilo vzrejeno dve leti za tem.

VIDEZ
Basenji je majhen oz. srednje velik pes, atletske a elegantne postave. Standard predpisuje idealno višino in težo, za samice 40 cm in 9,5 kg, za samce pa 43 cm in 11 kg vendar v realnosti višina varira, pri psicah med 38 in 43cm in samcih med 42 in 46cm. Zaželjena je kvadratna oblika telesa, se pravi da je dolg toliko kot je visok. Ima graciozno, samozavestno hojo, podobno konju v kasu, galop z dvojnim pospeškom ter eleganten vrat in ravno hrbtno linijo.
Znacilni so pokoncni uhlji in nagubano celo, ki je še posebej izrazito pri mladicih, ki skupaj s temno rjavimi ocmi, mandljaste oblike daje videz velike zaskrbljenosti.
Ima enkrat ali dvakrat na hrbet zavit rep, ki ga ob polni hitrosti razvije in si z njim pomaga pri teku. Ravno tako ga razvije, ko je sprošcen ali ko ga je strah.
Ima kratko, prijetno mehko dlako, ki pa je ponavadi po sredini hrbta od vratu pa do repa, rahlo daljša. Te dlake pogosto ob vznemirjenju, presenecenju ali jezi, naježi - naredi greben. Pri FCI so priznane 4 barvne razlicice: rjavo/bela, trikolor, crno/bela in brindle (temno rjave proge na svetlejše rjavi podlagi). Bela barva je neglede na barvno razlicico obvezna na šapah, prsih in konici repa. Na obrazu, vratu in nogah je kolicina beline poljubna, a na telesu vsekakor ne sme prevladovati.

SPLOŠNO
Vecina ljudi, ki ustavi lastnika basenjija, pristopi z besedami: "A to je pa tisti pes, ki ne laja?". Res je, Basenji zaradi drugacne zgradbe grla ne more lajati, kar pa seveda ne pomeni da je nem. Proizvaja lahko najrazlicnejše zvoke: jodla, cvili, renci, kadar je osamljen pa lahko tudi tuli kot volk. Ob presenecenju ali vznemirjenosti lahko spusti posamezni »vuf« ali dva, lastnik pa je po daljši odsotnosti deležen veselega podaljšanega "voooof". Ko imaš basenjija nekaj casa doma, ugotoviš kako širok spekter glasov lahko da iz sebe ob razlicnih priložnostih. Nic cudnega, da so jim domorodci rekli "govoreci psi".
Samice se gonijo enkrat na leto, v Evropi vecinoma jeseni, tako da so mladici skoteni v decembru ali januarju. Povprecna dosežena starost je 14 let.

ZNAčAJ
Basenji je pozoren, energicen in prisrcen kuža, ki je sploh kot mladic neumoren pri igri.
Ponavadi je zadržan do tujih ljudi in psov, zato je vedno potrebna pozornost lastnika pri srecevanju z njimi. Kadar sreca tujega psa je lahko zelo glasen (renci), še posebej ce je to predstavnik iste pasme, zato je odgovornost lastnika, da svojega psa pozna in pravocasno prepreci stopnjevanje. Vse to ne pomeni, da se ne more družit z drugimi psi, seveda ne, le vecina rabi nekaj skupnega casa, sprehoda, da se sprostijo in zacnejo z normalno igro.
V nasprotju s tujci, se na svojega lastnika in ostale clane »krdela« zelo mocno naveže. S tistim clovekom, ki ga vzame za alfo, ustvari posebno vez, ki je mocna in iskrena. Takemu lastniku je predan, pokoren in je najbolj srecen ce mu lahko sledi povsod. Poznanega cloveka bo vedno veselo pozdravil in ga z vztrajnim praskanjem po nogi ali roki prosil za božanje. Je potrpežljiv do otrok, vendar pa to vsekakor ni pes, ki bo pustil da majhni otroci tekajo za njim, se valjajo po njem in ga vlecejo za uhlje in rep. V takem primeru lahko kaj hitro pokaže zobe. Najbolje se pocuti s starejšimi otroki, ki že vedo kako ravnati z njim in se mu tudi znajo sami postaviti po robu, ko je to potrebno. Spušcanje s povodca je zaradi mocnega lovskega nagona (lovi z vidom in vohom), radovedne narave in lovljenja vseh hitreje premikajocih se predmetov, ki mu prekrižajo pot, zelo tvegano. Tudi vsaka odprta vrata stanovanja, kleti, omaric ipd. bo opazil in izkoristil za raziskovanje, zato ga je priporocljivo imeti ves cas pod nadzorom. Ker nima nikakršnega obcutka za promet in mu avtomobili, kolesarji itd. predstavljajo priložnost za zabavo (lovljenje) ga je na prometnih obmocjih vedno potrebno imeti na povodcu. Najpogostejši vzrok smrti pri basenjijih, poleg starosti, so namrec prometne nesrece. Iz naslova lovskega nagona mu tudi ni ravno za zaupati okoli ne-pasjih ljubljenckov. Z domacimi mackami lahko popolnoma v redu shaja, vendar pa mu bodo tuje še vedno predstavljale plen.
Basenji ne mara mokrote, zato se ob deževnem vremenu najraje cel dan nebi premaknil iz stanovanja. Tudi potreba takrat lahko pocaka. Kadar je trava mokra, po njej zapleše kot mala baletka, hitro opravi potrebo in odhiti nazaj na suho ali pa še raje potrebo opravi kar na plocniku. Ne rece se mu zastonj, da je bolj macka kot pes. Kadar je moker ali umazan se kot macka zliže do suhega/cistega. Podobno kot macka tudi basenji pri igri intenzivno uporablja sprednje tacke, prav tako jih uporablja za cišcenje oci in obraza.
Najbolj na svetu obožuje soncenje. Poleti bo kljub vrocini z veseljem ležal na balkonu na žgocem soncu ali pa se premikal po stanovanju skupaj s soncnimi žarki, ki bodo posvetili skozi okno. Pozimi bo soncenje zamenjal s stiskanjem ob vroc radiator ali poležavanjem pred kaminom.
Ker ima rad vse pod nadzorom si za dnevne rezidence rad izbere prostore, ki so cim višje, naslonjala sedežnih garnitur, okenske police itd.
Je zelo požrešen, zato je pospravljanje hrane z miz in s pultov obvezno. V njegovi glavi je najboljši kraj za kakršno koli hrano, njegov želodec. Nikoli nobene hrane ne zakoplje za kasneje. Je prakticno vsejed, obožuje tudi mlecne izdelke, sadje in kuhano zelenjavo. Po okusni hrani vedno sledi ritual brisanja gobcka ob preproge ali pohištvo.
Basenji je zelo inteligenten, trmast in ima lastno voljo, zato je med težjimi pasmami za šolanje. Ima odlicen spomin in se hitro uci, vendar pa kljub temu ne bo vedno izpolnil vašega ukaza, še zlasti, ce se mu bo zdel nesmiselen, bo imel po njegovem mnenju tisti trenutek kakšno bolj pomembno opravilo oz. se mu bo zdelo, da se mu izpolnitev vašega ukaza enostavno pac ne splaca. Ena najljubših zabav za basenjija je unicevanje plišastih igrac, kartonastih rolic od wc papirja in cefranje paprinatih robckov. Še poseben užitek je, ce so slednji že uporabljeni, takrat se kakšen kos tudi poje. Na svojih ljubih prostorih, kar so pretežno kavci in postelje, najpogosteje spi zvit v klopcic. Prav tako se vam bo vedno pridružil pred televizijo ali racunalnikom, v vašem narocju. Basenji je najbolj srecen ce lahko ponoci spi skupaj s svojim lastnikom, seveda obvezno pod odejo. Za razliko od vecine drugih psov basenji zjutraj vstaja z lastnikom in nikoli prej, kaj šele da bi ga budil za jutranji sprehod. Vedno potrebuje popolno vkljucitev v družino, saj se pocuti kot enakovredni clan in lahko ob zapostavljanju postane nesrecen in destruktiven.
Basenji vsekakor ni primeren za vsakega pasjega ljubitelja. Njegova posebna narava lastniku vsakodnevno postavlja izzive in ga preizkuša, a ce nam ga uspe razumeti in uspešno sodelovati z njim ugotovimo, da je to izredno custven, predan in ljubec kuža, ki nam v življenju lahko da veliko vec kot marsikateri drugi. Tisti ljudje, ki se resnicno ujamemo s to pasmo, radi vedno znova zatrdimo: "Enkrat basenji, vedno basenji!"

NAPOTKI ZA VZGOJO
Basenji je odlicen ljubljencek, dokler je dosledno vzgojen že od rane mladosti. P otrebuje doslednega, odlocnega, trmastega a prijaznega in ljubecega lastnika, ki ne bo obupal in popustil pri vsaki oviri. Vecina se dobro odzove na trening s pozitivno motivacijo in uporabo hrane, a je obcasno vseeno potrebno tudi povzdigniti glas, saj nas dostikrat drugace ne jemljejo resno. Treningi poslušnosti ali trikov naj bodo kratki, z veliko pohvale in povezani z igro, drugace se zelo hitro zacnejo dolgocasiti.
Zaradi mocne navezanosti na lastnika slabo prenaša samoto in je v primeru osamljenosti ali dolgocasja nagnjen k destruktivnemu vedenju. Zato ga je priporocljivo takoj ko pride v nov dom zaceti navajati na cas, ki go bo moral preživeti sam doma.
Basenjiji znajo biti zelo posesivni do hrane, kar izvira še iz njihovega življenja v naravi. Zato je priporocljivo že mladica navajati, da mu vsi clani krdela vzemajo hrano in priboljške.
Že od majhnega ga je priporocljivo navajati na odpoklic, kar pa ni vedno lahko. Pri tem zvišan in vesel ton glasu ter veliko priboljškov dela cudeže.
Zelo radi vlecejo na povodcu, kar pa se da z vztrajnostjo odpravit. Zaradi tega na zacetku morda ni najbolj priporocljivo, da ga sprehajajo manjši otroci.
Uživajo v razlicnih pasjih športih, kot so lure coursing in canicross, da pa se jih motivirati tudi za ucenje trikov in agility.
Najbolj je primeren za aktivne ljudi, ki mu bodo posvetili veliko svojega casa in energije.

SPLOŠNO ZDRAVJE PASME
To je naceloma zelo zdrava pasma. Pogosto se pojavlja popkovna kila, ki pa vecine psov ne ovira in je ni potrebno odstraniti. Pojavlja se tudi nekaj dednih bolezni, za kar pa obstajajo DNA oz. klinicni testi, s katerimi dobri vzreditelji testirajo svoje pse že pred izborom paritvene kombinacije: Fanconijev sindrom (okvara ledvic), okvare oci (PRA, PPM), kolcna displazija in hipotiroidizem. Zaradi kratke dlake in celo golih predelov po trebuhu se spomladi in poleti lahko pojavljajo alergije na doloceno travo ali pike insektov, vendar pa pri vecini reakcija mine brez veterinarske pomoci.

NAPOTKI ZA NEGO in SKRB
Basenji je popolnoma nezahteven kar se tice nege. Ker nima pasjega vonja kopanje prakticno sploh ni potrebno, razen seveda, ce se ne povalja v kakšni svinjariji, kar kljub njegovi splošni cistoci kar rad pocne. Kot pri vseh drugih pasmah je priporocljivo redno cišcenje zob in striženje krempljev.
V casu vecje menjave dlake ga skrtacimo z gumijasto krtaco ali pa še bolj ucinkovito, kar povaljckamo z valjckom za odstranjevanje dlak iz oblacil. Ker nima podlanke, je zelo primeren za alergike, vendar pa ga je zato v zimskem casu potrebno obleci.

ZANIMIVOSTI - KAKO SE PRIBLIŽAMO BASENJIJU
Zaradi njihovega prisrcnega videza si jih veliko ljudi na ulici želi pobožati, vendar pa so Basenjiji znani po tem, da so lahko zelo zadržani do tujcev in njihova reakcija na vaše siljenje v njih lahko ni vedno najbolj prijazna in prijetna izkušnja. Zatorej, ce na ulici srecamo basenjija vedno najprej nagovorimo lastnika, ce lahko spoznamo psa. Basenji bo najbolj vesel ce nas bo lahko najprej sam ovoha in spozna. Nikoli ga ne pozdravljamo in poskušamo pobožati z višine, tako da se sklanjamo nadenj, prav tako tujega basenjija nikoli ne božamo po glavi, tako kot radi pocnemo z vecino drugih psov. Pri spoznavanju basenjija vedno pocepnemo ter ga mirno in prijazno ogovorimo. Vecina bo po takem pristopu sama prišla do nas in se pustila dotakniti. Ponudimo mu roko, da nas povoha in ga pobožamo pod brado, po vratu in prsih, kar ima najraje. Šele za tem, ce je njegova reakcija pozitivna in se nam še bolj približa, ga lahko pocasi pobožamo še po hrbtu, vendar nikoli ne odvijamo repa, saj je za nekatere to lahko bolece. Ce mu boste zelo všec ne bodite preseneceni ce se vam bo cisto približal in vas želel povohati po obrazu. Brez skrbi, ostanite mirni, le preveril bo kaj ste nazadnje pojedli.

Avtor Tisa Novak -Anansi basenji

 
 

Priporočene povezave:

Je basenji pravi zame?

10 razlogov zakaj ne imeti Basenjija

Baza basenji rodovnikov

Basenji splet

FCI Basenji standard