ANANSI

Basenji

   
         
 
 
         
 

BASENJI

FCI uvrstitev: 5. skupina – špici in pratipski psi,
oddelek 6. – psi primitivnega tipa
brez delovnega izpita

KRATKA ZGODOVINA
Slikovni viri dokazujejo da so psi podobni basenjijem obstajali že 4000 let pred našim štetjem. Prve basenjije so raziskovalci odkrili leta 1682 v Kongu, šele leta 1936 pa so bili v Anglijo pripeljani prvi trije psi, s katerimi se je tudi zacela vzreja basenjijev.

VIDEZ
So majhni oz. srednje veliki, elegantni, atletski, kratkodlaki psi s pokoncnimi ušesi, nagubanim celom, mandljastimi ocmi in tesno zavitim repom.
Idealna višina in teža samic sta 40cm in 9,5kg, idealna višina in teža samcev pa 43cm in 11kg. Zaželena je kvadratna oblika, se pravi da so dolgi toliko kot so visoki. Imajo graciozno, samozavestno hojo, podobno konju v kasu, pri dirjanju in višjih hitrostih, pa svoj rep odvijejo in ga uporabijo za boljše ravnotežje. Pri FCI so priznane naslednje barvne razlicice: rjavo/bela, trikolor, crno/bela in brindle.

ZNAčAJ
Basenji ne laja, vendar ni nem. Proizvaja nenavadne zvoke imenovane jodlanje, cvili, renci in lahko tudi tuli kot volk. Ob presenecenju ali vznemirjenosti lahko spusti posamezni »vuf« ali dva.
Je pozoren, prisrcen, energicen, radoveden in neumoren pri igri. Ponavadi je zadržan do tujcev, vendar se na svojega lastnika in ostale clane »krdela« zelo mocno naveže. Je potrpežljiv do otrok, vendar se najbolje pocuti s starejšim, obzirnim lastnikom. Zaradi svojega mocnega nagona (lovi z vidom in vohom) je nagnjen k potepanju in lovljenju vseh hitreje premikajocih se predmetov, ki mu prekrižajo pot. Zaradi takega vedenja in samostojnosti je lahko spušcanje s povodca tvegano.
Ponavadi se ne razume najbolje z ne-pasjimi hišnimi ljubljencki. Ker ne mara dežja in vode, se ob deževnem vremenu najraje cel dan ne bi premaknil iz stanovanja. Tudi potreba takrat lahko pocaka. Kadar je moker ali umazan se kot macka zliže do suhega/cistega. Podobno kot macke tudi basenji pri igri intenzivno uporablja tacke. Ker dojema avtomobile kot priložnost za zabavo (lovljenje) ga je na prometnih obmocjih potrebno vedno imeti na povodcu. Najpogostejši vzrok smrti poleg starosti so namrec prometne nesrece. Je zelo požrešen in vsejed. Najbolj na svetu obožuje soncenje in stiskanje ob vroc radiator.
Je zelo inteligenten ter trmast in zaradi tega zahteven za šolanje. Potrebna je velika potrpežljivost, vecja trma od njegove in pozitivna motivacija, saj se drugace hitro zacne dolgocasiti.
Zaradi mocne navezanosti na lastnika slabo prenaša samoto in je v primeru osamljenosti ali dolgocasja nagnjen k destruktivnemu vedenju.
Samice znajo biti zelo dominantne, pojavlja pa se lahko tudi istospolna agresija.

SPLOŠNO
Nima tipicnega pasjega vonja, dlaka pa v vecji meri izpada le dvakrat letno, ob menjavi. Ker nima podlanke ga v zimskem casu rado zebe, zato ga je priporocljivo obleci.
Samice se gonijo enkrat na leto, ponavadi jeseni, tako da so mladici vecinoma skoteni okoli novega leta. V zadnjih letih so se zacele pojavljati samice, ki se gonijo dvakrat na leto. Povprecna dosežena starost je 14 let. Najbolj je primeren za aktivne ljudi, ki mu bodo posvetili veliko casa in energije. Zelo uživa v lure coursingu, da pa se ga motivirati tudi za agillity.

ZDRAVJE
To je naceloma zelo zdrava pasma. Pogosto se pojavlja popkovna kila, ki pa vecine psov ne ovira in je ni potrebno odstraniti. Pojavlja se tudi nekaj dednih bolezni (Fanconijev sindrom, PRA in kolcna displazija), ki pa se jih pred vzrejo vecinoma testira oz. pregleda. Pri nekaterih so možne alergije na doloceno hrano ter koprive in pike insektov zaradi kratke dlake.

Spisala Tisa Novak

 
 

Uporabne povezave:

Je basenji pravi zame?

Živeti z Basenjijm

10 razlogov zakaj ne imeti Basenjija

Basenji standard

Baza basenji rodovnikov

Basenji splet